I nästa vecka ställer flera gårdar runt om i Skellefteå upp dörrarna på vid gavel och visar upp sig för allmänheten.

Upplev Skellefteås levande landsbygd med MatTuren! Söndagen den 13 augusti kan du besöka upp till 15 olika gårdar i området som håller öppet hus. Under dagen kan du handla lokalproducerat, slå dig ned för en fika eller upptäcka livet på landet.

- Evenemanget har någonting för alla. Lammsafari lockar många barnfamiljer, andra kommer för möjligheten att besöka den levande landsbygden eller köpa lokal mat, säger Ulrica Andersson, ordförande föreningen MatTuren.

Nytt för i år är att kommunen anordnar gratis bussresor mellan de olika gårdarna. Under dagen går det tre bussar, varav en mellan Skellefte-Bureå-Burträsk-Skellefteå samt två mellan Skellefteå-Bergsbyn-Bureå-Lövånger-Skellefteå.

- Det är jätteroligt med entreprenörsandan och detta fina initiativ från MatTuren. I år fick Skellefteå kommuns Inflyttarservice dessutom möjligheten att hjälpa till med bussar. En speciell inbjudan har gått till kommunens nyinflyttade och vi hoppas att många, både nya och etablerade Skellefteåbor, tar chansen att se vad vår landsbygd har att erbjuda, hälsar Maria Edström, Samhällsutveckling Marknadsenheten ansvarig för Inflyttarservice.